Akademija donijela novi set pravila za sljedeću dodjelu Oscara!Uticaj pandemije korona virusa će se osjećati još neko vrijeme. Što se tiče filmske industrije zatvaranje kina i otkazivanje festivala problem je od esencijalne važnosti. Čitava filmska industrija se suočava s velikim gubicima, otpuštanjima, ali i nemogućnošću bolje promocije nadolazećih filmova. Potonji problem se najviše odnosi na filmove koji pretenduju da budu konkurentima u sezoni nagrada, posebno za Oscar. Zbog toga je Akademija prije par dana donijela set novih pravila za kvalitetnije i jednostavnije kvalificiranje filmova za sljedeću dodjelu nagrada.


Najvažnije pravilo jeste ono da će Akademija dopustiti filmovima sa streaming servisa i sličnih platformi da se kvalifikuju za nominacije. No, ovo pravilo važi samo za sljedeću dodjelu nagrada, te će se nakon iste poništiti.


Trenutna pravila Akademije zahtijevaju prikazivanje filma u komercijalnim kinima u krugu Los Angelesa u trajanju od "najmanje sedam uzastopnih dana tokom kojih se projekcije filma moraju desiti najmanje tri puta dnevno." Ovo pravilo je proteklih godina omogućilo Netflixu da bude ozbiljan kandidat s filmovima Roma, The Irishman i mnogim drugim.


Ove godine je, međutim, drugačija situacija. Mnogi filmovi koji su planirani za kino distribuciju, zbog trenutnog stanja pandemije, završavali su i završavat će na streaming servisima ili kao VOD (video on demand). Isti filmovi se, samo za sljedeću, tj. 93. po redu dodjelu nagrada, mogu kvalificirati za najbolji film, ili bilo koju drugu kategoriju.


Osim toga, Akademija je iznijela još jedan set pravila:

- Film mora biti dostupan za članove Akademije u roku od 60 dana od izlaska na servis ili VOD izdanja

- Film mora ispunjavati sve ostale uslove Akademije


Ova pravila, međutim, ne važe za filmove koji su otkazani i koji su zakazani za period nakon što se kino operateri vrate u funkciju, te će morati postupati u skladu s prethodnim standardima Akademije.


Akademija je iznijela još nekoliko pravila koje se tiču kategorija zvuka, originalne muzike i stranog filma:

- Kategorije za Miksanje i Editovanje će od sljedeće dodjele biti spojene u jednu kategoriju koja će nagraditi timski rad. U toj kategoriji će se dodijeliti isti broj zlatnih kipića - šest.

- U kategoriji za originalnu muziku kriterij će biti da kandidati moraju imati 60% originalne muzike, uz to da nastavci i filmovi serijala moraju imati minimalno 80% originalne muzike.

- Što se tiče kategorije za strani film, svi legitimni članovi Akademije će biti pozvani da sudjeluju u preliminarnom krugu glasanja. Po prvi put filmovi će biti prikazani preko akademijine platforme za streamanje Screening Room.


S obzirom da su filmski festivali kao oni što se odvijaju u Cannesu, Torontu i Veneciji glavno okupljalište kandidata za Oscar, njihova otkazivanja su morala značiti i promjene u izboru za kandidaturu. Ono što je lijepa vijest jeste da je veliki broj svjetskih festivala, uključujući i Sarajevo film festival, udružilo snage, pa će krajem maja uz pomoć streaming servisa gledateljima omogućiti gledanje nekih filmova koji su trebali imati svoje promocije na nekom od tih festivala.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com