10 Star Wars video igara koje nikada nisu ugledale svjetlo danaAko vam se čini da video igara iz svijeta Star Wars nikada nije falilo, vjerovatno ćete imati dobar osjećaj. Kada bismo pravili listu najboljih nju bi, bez sumnje, kao i ovu činilo deset naslova. Star Wars je tokom decenija proizveo na desetine i desetine priča koje su prikazane u filmovima, animiranim serijama, knjigama, stripovima, igračkama i video igrama. Prema tome, sami kreatori novih video igara imaju jedan ogroman prostor iz kojeg mogu crpiti ideje. Nekada te ideje i nisu tako dobre, nekada jesu ali njihova egzekucija nije dobra, a nekada jednostavno igra zakaže na svakom polju. Zbog toga do dana današnjeg imamo isto tako i na desetine video igara koje nikada nisu ugledale svjetlo dana.


Za ovu listu pogledat ćemo koje su to Star Wars igre najavljivane da bi potom bile ugašene potpuno. Neke od njih zaista izgledaju loše, neke pak dobro, no nijedan od tih naslova nikada nećemo imati priliku da zaigramo. Pa da vidimo i zašto je to tako?


10. Star Wars 1313


Neka lista započne s možda najpoznatijim i najozloglašenijim primjerom otkazane Star Wars igre. 1313 je trebala pratiti mladog Boba Fetta dok uči pravila i zakonitosti lova na glave. On bi morao pronaći svoj put kroz nivo 1313 na Coruscantu, doslovno kriminalno podzemlje na gustom metropolitskom planetu. Zamislite Uncharted, samo u svijetu Star Warsa.


Iako je igra imala poprilično pozitivnu recepciju na osnovu prvobitnih snimaka i slika, nikada nije zvanično puštena. Nakon što je George Lucas kompaniju prodao Disneyu 2013. godine, mnoge su igre naišle na svoje krajeve. To je bio slučaj i s ovom igrom koja je u to vrijeme pokazivala ogroman potencijal.09. Battle of Sith Lords


Ova video igra je, kao i prethodna, imala poprilično obećavajući potencijal koji bi je učinio popularnom. U Battle of Sith Lords igrali bi u liku Dartha Maula. Uz akcijsko-avanturistički gameplay igra bi objasnila njegov opstanak nakon The Phantom Menace, a fokus igre bi bio na stealth borbi nešto slično onoj iz igre Arkham Asylum.


U vrijeme razvoja igre dosta se govorilo o njoj s priželjkivanjem, štaviše internetom su kružile slike kako bi to sve trebalo izgledati. Nažalost, Georgle Lucas je predlagao da se u igru unesu određeni dodaci, zbog čega je došlo do kreativnih sukoba i gubitka komunikacije nakon čega je Lucasfilm naredio razvojnoj ekipi iz Red Fly Studios da otkaže projekat. Ko zna, možda jednog dana iz EA odluče krenuti putem ove priče.08. Star Wars: Imperial Commando


U vrijeme kada je ova igra ušla u proces razvoja, trebala je da bude galaktički panda Rainbow Six franšizi, pa čak i da preuzme njeno mjesto. Imperial Commando je trebao biti nastavak igre Republic Commando koja i dan danas zadržava svoj stav i opstaje.


Nastavak je planiran još tokom razvoje prvog dijela, ali nakon slabašne prodaje nakon izbacivanja igre, rad na drugom dijelu je izblijedio. Igra bi bila taktički šuter, kao i prvi dio, usredotočena na elitne vojnike Imperije dok se bore protiv Saveza Pounjenika. Nije poznato jesu li ti elitni vojnici isti oni koje znamo iz originala.


Imperial Commando je bio tek u konceptualnim fazama i nije sasvim poznato kada je odlučeno da se odustane od naslova. Bilo je to puno prije nego što je Disney preuzeo franšizu, pa se čini da igri jednostavno nije bilo suđeno da bude kreirana.07. Star Wars Rogue Leaders: Rogue Squadron Wii


Ništa nije uspjelo rekreirati svemirske borbe iz Star Warsa kao Rogue Squadron igre. Zabavna, jednostavna i vjerna filmovima, ova je franšiza jedna od onih kvalitetnijih u svijetu Star Warsa. Razvojni tim zaslužan za ovu franšizu, Factor 5 je namjeravao izbaciti remastered verziju ovih igara za Nitendo Wii.


Rogue Leaders je trebao okupiti čitavu trilogiju, a svaka igra bi osim ispeglanije grafike dobila i mogućnost igranja u co-op modu za do četiri igrača. Nažalost, Factor 5 je uletio u period pravnih i finansijskih problema, zbog čega je ova igra, uključujući još nekoliko naslova, zauvijek nestalo iz planova za razvoj.


Factor 5 je uspio preživjeti sve probleme. Julian Eggbrecht, predsjednik studija, za IGN je izjavio kako se nada da će trilogija svoj dom pronaći na Nitendo Switchu.06. Project Hermes (Super Bombad Racing 2)


Malo ljudi pamti Super Bombad Racing igru. Ona je bila uključena uz The Phantom Menace i imitirala je kart utrke u stilu popularnih Mario Kart igara. Po izlasku je primila većinom negativne kritike koje su je vidjele kao bizarnom upotrebom Star Wars licence. Malo ljudi, također, zna da je igra trebala dobiti i nasljednika.


Project Hermes je koristio velike animirane glave i djetinjasti dizajn, ali osim toga nema puno detalja o samoj igri. Jedina slika igre prikazuje nekoliko karaktera iz različitih era Star Warsa dok hodaju Tatooineom. Nikada nije sasvim jasno rečeno zašto je i zbog čega razvoj igre prekinut, ali iz navedenog se čini da je trebala biti namijenjena za mlađu igralačku publiku.05. Star Wars: First Assault


Dok su fanovi iščekivali treći nikad izbačeni Battlefront III, LucasArt je planirao još jedan Star Wars šuter. First Assault je stigao sve do faze prototipiranja prije nego je otkazan. Snimke tehničkog demoa prikazuju nivo na Tatooineu s funkcionalnom borbom i prevoznim sredstvima.


Igra je trebala biti dostupna za Xbox 360 i PS3. Bila je zamišljena kao prethodnica spomenutom Battlefrontu III, koji je u to vrijeme bio u fazi razvoja. U planu je bilo da se FA izbaci 2013, a potonja zatim 2015. godine. Nakon što je Disney kupio kompaniju First Assault je stavljen na čekanje, a kako vrijeme sve uništava tako je i zaustavilo i razvoj ovog šutera.04. Ewok Adventure


Mala vunena bića iz trećeg dijela originalne trilogije bila su jako popularna '80-ih godina. Toliko popularna da su kasnije dobila i svoju seriju koja je tu popularnost zakopala. Ipak 1983. u planu je bila igra s Ewocima koja je trebala izaći za Atari 2600. Ona je bila jedna od dvije igre vezane za Return of the Jedi film, ali za razliku od druge, Death Star Battle, ona nikada nije izašla.


Atari je svojevremeno i završio čitavu igru prije nego su odlučili da je nikada ne izbace. U njoj bi igrači preuzeli ulogu Ewoka na ručnom gliseru tokom borbe na Endoru. Rijetkost je da se igra koja je u potpunosti završena otkaže, uostalom svakako zvuči kao nešto što nije tako zabavno.03. Star Wars: Attack Squadrons


Ubrzo nakon što su otkazali remake igre X-Wing vs. Tie Fighter, iz Lucasfilma su počeli raditi na Attack Squadrons. Igra je trebala biti besplatni MMO koi bi činile svemirske borbe u stilu arkada iz serije Rogue Squadron.


Niti nakon najavnog videa i mjeseci zatvorenih beta testiranja igra nije uspijevala ispuniti pčekivanja. Kotaku je nedugo nakon toga izjavio kako prekidaju čitav proces razvoja igre jer igrači jednostavno nisu uživali u njoj.02. Project Ragtag


Otkazivanje već spomenute igre 1313 mnogim je fanovima slomio srca i taman kada su iz Visceral Games stigli u pomoć, njihova su srca bila slomljena opet. Studio Dead Space radio je na dizajnu Project Ragtaga, akcijske igre iz trećeg lica koja se vrtila oko pljačke nakon dešavanja u filmu A New Hope.


Produkciju je vodila kreatorica Uncharteda, Amy Hennig, nešto ćemu su se mnogi fanovi radovali. Nažalost, svega nekoliko sekundi igre je sve što su fanovi dobili prije nego je igra spakovana i ostavljena u najdaljem uglu razvojnog podruma. Kreative razlike i loše upravljanje od strane Electronic Arta doveli su do toga da se proces kreiranja s vremenom raspao.


EA je povukao osoblje i sredstva iz ovog projekta zbog straha da bi on mogao propasti zato što nije multiplayer igra. Loše upravljanje iz EA je kasnije dovelo do toga da je Visceral Games doživio potpuno zatvaranje.01. Star Wars Battlefront III


Prije nego što je EA donio svoje dvije multiplayer igre Battlefront sredinom dvijehiljaditih je postojao originalni serijal koji su prvi kasnije rebootali. Nakon dva izuzetno uspješna dijela svi su fanovi očekivali i treći. Godinama su slike različitih prototipa kružile internetom, igra je sama prolazila kroz mnogobrojne promjene, ali nikada nije napustila razvojni limbo.


Igra je trebala biti dostupna za generaciju tadašnjih konzola, te su razvojni timovi imali poprilično ograničeno vrijeme, a tome treba dodati i nedostatak resursa i tehničke probleme koji su doveli do toga da se Battlefront jednostavno nije mogao oblikovati. Igra nikada nije službeno najavljena niti otkazana - jednostavno je ušla u proces razvoja i u tome zapela jer se nije mogla pojaviti prije kraja generacije konzola.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com