10 najznačajnijih naučnih događaja iz 2019. godine!Nauka se svake godine suočava s mnogim problemima, ali uoči smjene kalendara, kada se osvrnemo, uvijek postoji nekoliko vrhunskih priča o naučnim uspjesima. 2019. godina po tom pitanju nije iznimka, a E-volucija vam u nastavku donosi nekoliko jako zanimljivih priča koje su jako bitne za nauku i čovječanstvo.


1. Slika crne rupe


Još otkako se pojavila ideja o crnoj rupi, malo je ljudi na svijetu koji nisu zamišljali o tome kako bi ona trebala izgledati. Nešto najbliže konceptu crne rupe imali smo prilike vidjeti u filmu Interstellar, u kojemu je Christopher Nolan imao pomoć teoretičkog fizičara Kipa Thornea. Međutim, u vrijeme nastanka filma, i prije i poslije, jedan vrijedni tim, koji su činile stotine istraživača, radio je na stvaranju stvarne slike crne rupe.


Nakon čitave jedne decenije, 10. aprila ove godine, ta je slika napokon predstavljena cijelom svijetu. To je bila fotografija supermasivne crne rupe iz sjedišta galaksije M87, čija se masa procjenjuje da je veća za 6,5 milijardi od sunčeve, a udaljena je 55 miliona svjetlosnih godina. No, tu posao nije završen, jer ekipa koja je radila na Event Horizon teleskopu nastavlja da radi na tom projektu kako bi nam u budućnosti pružili još detaljniju i kvalitetniju fotografiju crne rupe.2. Alarm o klimatskim promjenama


Alarmi o klimatskim promjenama su u modernom društvu prisutni koliko i sama nauka, ali čovječanstvo je nekako uvijek uspijevalo da sa uspjehom klikne snooze dugme. Međutim, u posljednje vrijeme smo došli do tačke usijanja kada snooze dugme više nije moguća opcija. I kao što na početku Avatara, Jake kaže "You always have to wake up", tako je i sada došlo vrijeme za buđenje. Evropski parlament je 28. novembra proglasio vrijeme klimatske nužde.


Simbol ovog planetarnog buđenja svijesti o klimatskim promjena je mlada švedska aktivistica Greta Thunberg, jedna od najznačajnijih ličnosti ove godine. Ipak, koliko god ova svijest bila aktuelna i jasna, 2019. je oborila novi rekord u emisiji stakleničkih plinova. Samo pogledajte stanje u BiH kada su u pitanju zagađenost zraka, rijeka, radioaktivni otpad, neplanska gradnja i ilegalna sječa šuma.


3. Artemis program


NASA je nakon pola stoljeća od prethodnog projekta slanja ljudske posade na površinu Mjeseca, odlučila da napravi još jedan skok za čovječanstvo. Nakon Apolla 11 i Neila Armstronga, NASA će 2024. godine na Mjesec poslati novu grupu astronauta. Ovaj poduhvat će obilježiti i činjenica da će na površinu našeg satelita sletiti i prva žena.4. Arrokoth, najdalji objekat koji je posjetila sonda


Istraživači svemira su ove godine oborili još jedan rekord tako što su NASA-inu sondu New Horizons uspješno proletila pored objekta MU69. To je ogromna ledena gromada udaljena 6,6 milijardi kilometara. Ipak, čovječanstvo kakvo jeste, nije moglo bez kontroverze, pa je objektu dato ime Ultima Thule za koje se kasnije ispostavilo da je korišteno u nacističkom okultizmu za kolijevku arijevske rase. Ubrzo nakon toga ime je promijenjeno u Arrokoth, što je riječ koja potiče iz jezika američkog domorodačkog stanovništva, a znači nebo.5. Otkrivena nova ljudska vrsta?


Posljednjih godina je dokazano kako je ljudsko porijeklo daleko složenije nego što se to prije mislilo. Upravo je to dovelo do toga da se naučnici više ne mogu složiti o broju poznatih vrsta. Najrecentnije otkriće bilo je u aprilu kada je jedan međunarodni tim istraživača predstavio otkriće Homo luzonensisa, čovjeka koji je živi na otoku Luzon (Filipini) prije najmanje 50 hiljada godina, te koji pokazuje mješavinu osobina modernog i primitivnog čovjeka.


Mnogi su istraživači, s druge strane, tvrdili kako u stvari nije u pitanju nova vrsta čovjeka, nego su sugerirali mogućnost pronalaska kostiju već poznate vrste koja je prolazila kroz adaptaciju i evoluciju. U svakom slučaju, ova nam priča može poslužiti kao slika toga koliko smo još uvijek daleko od konačne slike zamršene ljudske evolucijske odiseje.


6. Vanzemaljski posjetitelji


Kada je 2017. godine kroz naš sistem prošao misteriozni objekat nazvan Oumuamua, otkriveno je da je to u pitanju međuzvjezdani objekat. Ove godine je otkriven još jedan - 2I/Borisov. Za ovaj objekat se ispostavilo da je u pitanju kometa čija je dužina, uključujući i njen rep, četrnaest puta veća od Zemlje.


Otkriće komete, zapažene 30. avgusta, posebna je priča zbog toga što je ono djelo krimskog proizvođača teleskoma i astronoma amatera Gennadiya Borisova, a kometa je uočena preko teleskopa koji je sam on izgradio. Kometa je najbliža nama bila 08. decembra, no još bliže će nam prići prije nove godine, tačnije 28. decembra, kada će biti na udaljenosti od 290 miliona kilometara od Zemlje.7. Kvantna nadmoć je stigla?


Ovo je tema o kojoj smo već pisali u tekstu o kvantnim računarima. Iako je koncept tehnološkog singulariteta postao poprilično popularan, trenutak kada će Umjetna inteligencija izbjeći ljudsku kontrolu i napokon postati nezavisna vrsta. 2019. godina je za mnoge ljude bila kada su prvi put čuli za termin kvantna nadmoć, što je termin koji označava trenutak kada će kvantni računar riješiti probleme za koje bi klasičnim računarima trebalo nekoliko stotina i hiljada godina. Više o ovome možete pročitati u tekstu na E-voluciji.8. Napredak u genetskim modifikacijama


Prošlo je godinu dana otkako je kineski naučnik He Jiankui prošao kroz javnu verbalnu torturu nakon što je objavio da su rođene dvije bebe s modificiranim genima, koje je navedeni doktor izmijenio kako bi dvije djevojčice bile otporne na AIDS. Nedavno je MIT Technology Review imao uvid u njegov rad, te su uspjeli utvrditi kako DNK uređivanje na djeci nije proizvelo nikakvu prirodnu mutaciju kojoj je on težio, te da je otvorio mogućnost mnogih potencijalnih promjena u budućnosti. Drugim riječima, He Jiankui nije uspio u svom naumu, štaviše dodatno je ugrozio dva života.


Problemi genetske modifikacije leže u CRISPR sistemu, alatu u koji su polagane mnoge nade da će razviti borbu protiv mnogih bolesti, koji je još uvijek daleko od perfekcionizma. Jiankuijev neuspjeh, međutim, za mnoge naučnike ne znači kraj, jer je u oktobru David Liu, jedan od tvoraca CRISPR-a, objavio novu varijantu nazvanu Prime Editing. On tvrdi kako novi način genetskog modifikovanja može ispraviti 89% od više od 75 hiljada genetskih promjena koje uzrokuju bolesti.


9. Voda na planeti u naseljivoj zoni


Otkrivanje egzoplaneta je danas jedno od naučnih područja koje najviše privlači interes medija i šire javnosti. Do sada je otkriveno preko 4000 ekstrasolarnih planeta, raznih veličina i uvjeta, a svakodnevno se otkrivaju nove. Ipak, do sada još uvijek nije otkriven Zemljin blizanac koji bi bio idelan za život poznat našem.


No, u 2019. godini je otkrivena planeta nalik našoj koja do sada predstavlja najboljeg kandidata za život, a nalazi se u naseljivoj zoni svoje planete. Voda znači život, a dva neovisna tima pronašla su tragove ove molekule u atmosferi planete K2-18b, koja je otkrivena još 2015. godine pomoću teleskopa Kepler i koja orbitrira oko crvene patuljaste zvijezde 111 svjetlosnih godina daleko od nas. Ipak, pred naučnicima je još puno istraživanja, ali nalaz je pružio uvid u to kako će ovi zadaci u bliskoj budućnosti biti daleko lakši uz pomoć novih teleskopa koji su u procesu izrade.10. Najbrža svemirska letjelica u historiji nikad bliža Suncu


Iako bi neko pomislio da o Suncu znamo sve što trebamo znati, postoje još uvijek mnoge tajne koje su za nas skrivene u mraku. Ove godine su objavljeni prvi rezultati Parker solarne sonde, jedne od najambicioznijih misija ikada pokrenutih za produbljivanje našeg znanja o solarnim procesima. Među objavljenim podacima piše kako Sunce isparava svemirsku prašinu u svojoj blizini, tako da postoji zona u kojoj ne postoji nijedno zrno te čestice. Drugo otkriće je pokazalo kako magnetske linije zvijezde ne zrače uvijek prema van kako se vjerovalo, već se nekada savijaju prema unutra i usmjeravaju direktno prema Suncu u brzim pokretima nalik bičevima koje su naučnici nazvali "prekidači". Osim toga, navedena sonda je već sada oborila dva rekorda: u brzini i blizini Suncu. Nikada nijedna letjelica i uređaj izrađen od čovjeka nije bio tako blizu našoj zvijezdi. Ovo su i dva rekorda koja će letjelica nastaviti obarati u godinama što dolaze.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com