10 manje poznatih filmova s Netflixa koje vrijedi pogledatiNetflix već nekoliko godina aktivno izbacuje svoje originalne filmove s kojima opasno konkuriše drugim producentskim kućama. Oni već sada imaju u ponudi desetine filmova koji mogu imati i zaslužuju kultni status kao što su The Ballad of Buster Scruggs, Bright, Roma, a krajem ove godine nam dolazi i veliki Scorseseov projekat sa De Nirom, Al Pacinom i Joeom Pesciem u glavnim ulogama. Ipak, s obzirom da sam Netflix količinski izbaci naslova koliko i neke druge kuće, od kojih ima jako dobrih kao i jako loših, zna se desiti da oni neki solidni, oni koje vrijedi pogledati, ostanu zanemareni i zatrpani drugim naslovima. Upravo vam ova lista donosi nekoliko Netflixovih naslova koje itekako vrijedi pogledati. Neki su vam, oni najrecentniji, možda, već privukli pažnju, ali ostali i dalje ostaju naslovima koje je tek nekolicina uspjela pogledati.


- I Don't Feel at Home in This World Anymore., Macon Blair (2017.)Dobivši nagradu na Sundance festivalu režiserski prvijenac Macona Blaira otkupio je Netflix. U njemu pratimo Ruth, depresivnu medicinsku sestru koja teško prihvaća svakodnevne sulude ispade drugih ljudi. Nakon što je opljačkana, zbog policijskog nerada, sama kreće u potragu za svojim ukradenim vrijednostima. Ubrzo će se pronaći u središtu ludog i opasnog svijeta kriminala. Macon Blair se u filmu koristio iskustvom stečenim glumeći u filmovima Jeremy Saulniera  (Blue Ruin iGreen Room). Prije svega, riječ je o običnim ljudima koji se iznenada nađu u situacijama koje znače život ili smrt. No, za razliku od spomenutih naslova, Blair nam ovdje daje jednu tamnu farsu obojenu nijansama crne komedije.


- Hold the Dark, Jeremy Saulnier (2018.)U kinematografskim svijetu Jeremy Saulnier je definitivno jedan od najpodcjenjenijih redatelja, posebice onih novije generacije s manje od pet filmova.

Hold the Dark na trenutke podsjeća na prošlogodišnji omiljeni triler Wind River sa svojom napetošću trilerskih filmova, ali tematski je bliži ovogodišnjem Annihilationu. Poput potonjeg naslova i Hold the Dark prikazuje tamu koja se krije unutar ljudske svijesti. No kako u Garlandovom masterpiecu ta tama proizvodi samouništenje, u Saulnierovom djelu tama uništava i sve oko sebe, a ovakav pristup temi donosi i virtuozno miješanje žanrova: od drame, misterije do horora. Samim tim i odabir naslova oslikava ono što film u konačnici nastoji ispričati. Ustvari, je li tako uistinu? To je na vama da otkrijete


- The Boy Who Harnessed the Wind, Chiwetel Ejiofor (2019.)Ovaj još uvijek neotkriveni Netflixov ujedno je i režiserski prvijenac Chiwetel Ejiofor poznatijeg po ulogama u 12 Years Slave, Dr. Strange, The Martian). On je ujedno i glumac koji u filmu igra oca dječaka koji je u malom Afričkom gradu Malawi napravio vjetroelektranu koja im je pomogla da prežive. Ova iznimno dirljiva priča prikazuje požrtvovanost i volju, pokazuje snagu jednog uma. Velika je šteta što će ovaj film, bez sumnje, biti uveliko zanemaren za sezonu Oscara, no to ne znači da ga vi ne trebate pogledati. Ovo je jedan od Netflixovih dijamanata, nešto slično kao Beast of No Nation.


- Spectral, Nic Mathieu (2016.)Nedavno smo na E-voluciji imali tekst o sci-fi filmovima koji imaju potencijala da postanu kultnim filmovima, i u toj listi nije uključen Spectral iako bi trebao biti. Ovaj film isto tako kao što smo ga mi previdjeli biva zanemaren već nekoliko godina. Iako je imao solidan prolaz kod publike ona nije bilo mnogobrojna da bi film postao relativno poznatiji. Film je tvrdokorna naučno-fantastična akcija u kojoj će se američke vojne snage sssresti s misterioznim neprijateljem nevidljivim za golo oko. Spectral je nesšto slično ovogodišnjem kineskom hitu The Wondering Earth samo daleko prizemljeniji, no unatoč tome podjednako uzbudljiv i zabavan film koji i ne donosi ništa više od toga.


- Shimmer Lake, Oren Uziel (2017.)Netflixova praksa da manje iskusnim i indie režiserima pruži priliku jedna je od njegovih najvećih vrlina. Ovakvi projekti nam znaju donijeti i neke poprilično uspješne prvijence. Takav jedan je i Shimmer Lake, prvijenac Orena Uziela, autora filmova kao što su 22 Jumps Street, koji će raditi i na nastavku Detectiva Pikachua. Shimmer Lake je triler koji kao da je svojevrsni spoj Martina McDonagha i Quentina Tarantina, ispričan unazad u stilu Nolanovog Mementa. Smješten u mali američki grad Shimmer Lake donosi dosta preokreta, preplitanja i misterije koji vam daju dosta prostora za uživanje. Svakako jedan od naslova koje vrijedi pogledati.


- Apostle, Gareth Evans (2017.)Nakon dva iznimno uspješna akcijska filma pod nazivom The Raid, režiser Gareth Evans je otiša u drugom smjeru snimivši historijski horor Apostle. Smješten u 1905. godinu, lutalica se daje u potragu za njegovom kidnapovanom sestrom samo da bi ubrzo upao u sukob s religijskim kultom na izoliranom ostrvu. Apostle se, možemo reći, izdvaja u moru jeftinih horora koji izlaze posljednjih godina. Njegova specifična atmosfera koja oslikava početak stoljeća uvaljana u blato, prljavštinu i sivilo donosi stravičniji doživljaj priče negoli jeftini jump scare festivali. Dan Stevens (Legion) je sasvim solidan u glavnoj ulozi, a od ostalih imena ističe se i pojava Michaela Sheena kojeg smo nedavno imali priliku gledati u seriji Good Omens.


- Polar, Jonas Åkerlund (2019.)Polar neodoljivo podsjeća na Johna Wicka, no ono što potonji ne prikazuje, a to su depresija, nošenje s ubistvima, odnosi s drugim ljudima, sve to imamo u Polaru. Međutim, i Polar ubrzo napušta tu premisu te odlazi u akciju kada se u priču uključi armija ubica koje žele ubiti Duncana Vizlu. Potonji lik igra izvrsni Mads Mikkelsen. Film se odlikuje zanimljivom scenografijom i fotografijom, zbog koje i dinamična akcija biva upotpunjena i uzbudljiva.


- Triple Frontier, J.C. Chandor (2019.)Ovaj je film svoje mjesto na ovoj listi pronašao unatoč nekim nelogičnostima i nedosljednostima koje ga prate tokom čitavog njegovog trajanja. Moram priznati da sam ih lično uspio zanemariti i gledati jednu zanimljivu akcijsku avanturu s blistavom glumačkom postavom. Triple Frontier je Netflixova The Expendables verzija koju čine Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Garrett Hedlund i Pedro Pascal. Definitivno, nešto u čemu možete uživati.


- Cargo, Yolanda Ramke, Ben Howling (2017.)


Cargo je svoje mjesto na Netflixovim serverima našao bez previše buke i prašine. Međutim, iako Cargo možda neće privući veliku publiku, to ne znači da nije vrijedan gledanja. Meni je lično ovo prvi zombi film u drugo vremena za koji mislim da zaslužuje barem još jedno gledanje. Ako ništa radi prelijepih snimaka australijskog kontinenta i izvedbe Martina Freemana koji dokazuje da ipak može nositi film na svojim leđima. Iako zombiji nisu centralna figura, niti su tako puno zastupljeni u filmu, ogromni plus u mom poimanju ovog filma ima i okretanje od objašnjavanja porijekla i razloga nastanka zombija, tako da film dobija još jednu dozu začudnosti i misterije. Indie film koji potvrđuje da je kvalitetan naslov zombi žanra još uvijek moguć. Svakako preporuka za gledanje.

- The Fundamentals of Caring, Rob Burnett (2016.)Paul Rudd je jedan odličan glumac, a tu činjenicu potvrđuje i s ovim filmom. Nakon gubitka u porodici pisac Ben se odlučuje baviti socijalnom pomoći. Tako dolazi do tinejdžera u kolicima te će njih dvojica ubrzo poći na putovanje koje će Benu u potpunosti promijeniti život i naučiti da ga shvata bitnost prijateljstva. Film neodoljivo podsjeća na The Intouchables, te kao i potonji posjeduje ogromnu dozu emocije pomiješanu s humorom koji će vas osvojiti na prvu.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com